95/12/8
7:20 ص
گلاب معروفترین نوع عرقیات گلاب است که از گل سرخ گرفته میشود. گفته میشود که حضرت محمد(ص) از عطر این گل استفاده می نمودند و به همین دلیل گل سرخ را با نام گل محمدی نیز میشناسند.
گلاب اصل، شفاف ، روشن ، بدون رسوب است و بوی آن بوی مطبوع گل محمدی و فاقد بوی ترشیدگی است. طعم گلاب نیز سنگین و کمی مایل به تلخی است که از جمله مهمترین نشانه های اصل بودن گلاب به شمار می رود.
آرام بخشی طبیعی و مؤثر
در طب سنتی گلاب طبیعت گرمی دارد و برای رفع استرس بسیار مفید و آرامبخش خوبی است و تقویتکننده اعصاب است.
نوشیدن و بوییدن آن برای التیام سردردهای ناشی از استنشاق هوای آلوده و رفع گیجی و منگی حاصل از آن مفید است.
گلاب ضدافسردگی اس، عزت نفس، اعتماد، امید و قدرت ذهنی را تقویت و به طور موثری با افسردگی و اضطراب مبارزه می کند و ناراحتی های عصبی و بی خوابی را کاهش می دهد
یکی از مهم ترین کاربردهای گلاب، جهت مواظبت از پوست است. گلاب برای انواع پوست ها به خصوص پوست های خشک و حساس مناسب است. یکی از موارد استفاده ی گلاب جهت پاک کردن پوست می باشد و می توان به جای محصولات شیمیایی پاک کننده، از آن استفاده کرد.
استفاده ی دیگر آن جهت طراوت و تازگی پوست است؛ بدین گونه که پس از هر بار استحمام که منافذ پوست بازتر هستند، گلاب را به پوست صورت بمالید. در این حالت اسانس موجود درگلاب به سرعت جذب پوست می شود که با توجه به اثرات آن در افزایش جریان خون، باعث شادابی پوست می گردد. البته استفاده ی مداوم از این روش می تواند این اثرات مطلوب را ایجاد کند.
در رفع لکه های پوست موثر است. با خارج و خنثی کردن سموم، خون را تصفیه می کند و در نتیجه از ناراحتی پوستی در امان هستید.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونی کنندگی نیز برای پوست سر و مو مفید است. این ماده حتی در رفع جوش های بدن نیز تاثیر دارد. برای این کار باید مقداری گلاب را با جوش شیرین مخلوط کنید تا خمیر نرمی به دست آید. سپس این خمیر را مدت یک ساعت یا تمام شب (هنگام خواب) روی جوش های خود قرار دهید.
درمان بیماری های گوارشی
ضدعفونیکننده، برطرفکننده بیماریهای گوارشی، مقوی معده و قلب و تسکیندهنده دردهای روماتیسمی است و ضدتهوع خوبی است.
مصرف گلاب برای دلپیچهها مفید است به خصوص زمانی که نفخ به عضلات دستگاه گوارش فشار وارد میکند. گلاب بیشتر، به عنوان یک ماده ضدنفخ و بادشکن مطرح است یعنی باعث کاهش گازهای دستگاه گوارش میشود. این گازها ذرات ریزی هستند که یا جذب بدن میشوند یا به صورت باد گلو خارج میشوند. علاوه بر این خاصیت، گلاب میتواند تا حدودی از اسهال جلوگیری کند.
گلاب همچنین برای بیماری های گوارشی مانند نفخ، دل به هم خوردگی و اسهال مزمن مفید است و در رفع دردهای روماتیسمی نیز تاثیر دارد. .
این ماده قلب و معده را تقویت می کند و اضطراب را از دل دور می کند.
سایر خواص درمانی گلاب
از بُخور گلاب می توان برای درمان گلودرد و بیماری های تنفسی استفاده نمودبرای معالجه اشخاص گرمازده، بهترین راه خورانیدن گلاب همراه با مقداری یخ است. گلاب بهترین نوشیدنی برای کسانی است که دچار خونریزی سینه و گلو هستند. نوشیدن گلاب خنک، گرمی درون را از بین می برد و بدن را تقویت می کند و بوییدن آن برای تقویت قلب و رفع بیهوشی و تقویت حواس باطنی مفید است.
خوردن گلاب برای رفع بوی بد دهان مفید است و همچنین تحریککننده هورمونها بوده تا حدودی تنظیمکننده قاعدگی است. خوردن گلاب به بیماران قلبی توصیه میشود و نوشیدن روزانه یک لیوان دوغ مخلوط با گلبرگهای گل محمدی برای تنظیم کار جهاز هاضمه خصوصا در روزهای گرمی که به سر می بریم پیشنهاد میشود.
گلاب ضدعفونی کننده است؛ برای درمان زخم ها و جلوگیری از چرکی و عفونی شدن آن، مورد استفاده قرار می گیرد.
گلاب ضد ویروس؛ گلاب مانع از ورود ویروس های متفاوت به بدن می شود.
گلاب، ماهیچه ها و روده ها و رگ های خونی را منقبض می کند تا مانع افتادن دندان، ریزش مو، چروک شدن پوست و از بین رفتن استحکام روده ها، ماهیچه های ناحیه شکم و اندام ها شود. علاوه بر آن با انقباض رگ های خونی مانع از خون ریزی بر اثر زخم و خراش می شود.
گلاب با باکتری مبارزه می کند؛ در درمان اسهال، وبا، حصبه، مسمومیت غذایی و بیماری های دیگری که بر اثر باکتری به وجود می آید، موثر است. گلاب در درمان عفونت های باکتریایی داخلی مانند روده، معده، مجرای ادراری، عفونت های خارجی روی پوست، گوش و چشم نیز موثر است.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونی کننده و ضدمیکروبی برای شستشوی چشم مناسب است؛ البته گلابی که به این منظور استفاده می شود باید عاری از آلودگی ها و به اصطلاح کاملا استریل باشد. برای رفع خستگی و درد چشم نیز می توانید مقداری گلاب به پشت پلک های خود بمالید.
در گذشته گلاب در طب سنتی مصارف درمانی بسیاری داشته است. به عنوان مثال دندان درد را با چکاندن چند قطره گلاب روی دندان پوسیده تسکین می بخشیدند.
گلاب به شدت مستعد رشد قارچ است حتی اگر در یخچال نگهداری شود و ممکن است در ظرف آن مقداری میکروب و قارچ رشد کند. از طرف دیگر نگهداری گلاب بیش از یک سال باعث تبخیر مواد معطر و کاهش تاثیر آن میشود. همچنین به دلیل رشد میکروبها و قارچها مصرف گلابهای قدیمی توصیه نمیشود.
مضرات مصرف مداوم و بسیار از عرقیات گیاهی
برخلاف بعضی عقاید، عدهای معتقدند عرقیات هیچ ضرری ندارد و پدیدهای بوجود آمده که منجر شده است برخی مردم به پشتوانه این سخنان انواع و اقسام عرقیات را در خانه بصورت مداوم مصرف میکنند.
استفاده بسیار از اغلب عرقیات میتواند موجب ضعف و حتی کوری شود و این امر نیز به دلیل وجود جزء الکلی برخی گیاهان است که به علت ساقههای چوبی بوده و این مسئله در حین فرآیند تقطیر ایجاد میشود و یکی از علل سرعت نفوذ عرقیات را نیز میتوان وجود الکل در آن دانست.
البته این امر بیشتر در گیاهانی وجود دارد که دارای ساقههای چوبی هستند و گلاب و دیگر ازهار غالباً از این امر مستثنا میشوند.
چه کسانی باید در مصرف گلاب احتیاط کنند؟
افرادی که دچار اسهال شدید هستند یا زخم گوارشی و نفخ شدید دارند، همچنین کسانی که دچار بواسیر یا هموروئید میباشند بهتر است از گلاب استفاده نکنند.
مفرح ، تقویت کننده قلب و
اعصاب ، افزاینده میل جنسی
بازکننده عروق ، برطرف کننده
بوی بد دهان ، تقویت لثه
روشن کننده پوست
گلاب باعث افزایش فشار میشود
طبیعت گلاب گرم میباشد
یک متخصص طب سنتی گفت: گلاب خوابآور است و برای بچههایی که بیقرار هستند, گذاشتن دستمالی که به گلاب آغشته شده است, به رفع بیخوابی کمک میکند. همچنین مصرف شیربرنج در بزرگسالان نیز به رفع بیخوابی کمک میکند.
از نسخه زیر نیز به تنهایی میتوانید برای درمان یبوست استفاده کنید:
شبی یک لیوان گلاب را با یک قاشق مرباخوری تخم بارهنگ داخل ظرفی ریخته 15 دقیقه ملایم بجوشانیدپس از ولرم شدن با کمی عسل میل کنید.
**توجه:اگر شدت یبوست زیاد باشد میتوان از هر سه نسخه استفاده نمود. ضمنا طول درمان بسته به شدت یبوست از 40 تا 120 روز طول میکشد.
**توجه:دمکرده گل سرخ(محمدی) روزی یک لیوان هم به عنوان یک داروی ملین میتوان استفاده کرد.
درمانگران طب سنتی برای افزایش استحکام و تقویت لثه قرقره گلاب را توصیه میکنند. آنها بر این باورند که نگهداشتن گلاب در دهان و قرقره کردن آن علاوه بر استحکام لثه به درمان برفک و آفت دهانی هم کمک میکند و سرعت از بین رفتن آلودگیها و باکتریها را در دهان بیشتر میکند.
یکی از روشهای طبیعی و موثر برای افزایش نشاط و کاهش خستگی بدن گنجاندن عرقیجات گیاهی همچون گلاب خنک به برنامه غذایی است. نوشیدن گلاب خنک در تابستان و حتی ماههای پیش از شروع تابستان به کاهش میزان حرارت بدن و همینطور تقویت بدن و افزایش توان بدن کمک میکند. البته باید توجه داشت که بهتر است برای مصرف روزانه گلاب حتما با یک متخصص طب سنتی مشورت و متناسب با نوع مزاج برای مصرف این عرق گیاهی اقدام کرد.
یکی از کاربردهای مهم گلاب بهبود و درمان پوستهای خشک و حساس است. ماسک کردن گلاب روی پوست یا جایگزین کردن آن به جای شیرپاککن توسط افرادی که پوست خشک یا حساس دارند موجب میشود تا به مرور پوست آنها طراوت و نشاط خود را به دست آورد. بهترین روش برای ماسک کردن گلاب روی پوست آن است که پارچهای نخی و تمیز را به گلاب خالص آغشته کنید و آن را برای 20 دقیقه روی صورتتان بگذارید. این کار بعد از هر بار استحمام تاثیر درمانی بیشتری دارد. ضمن آنکه گلاب به دلیل خاصیت ضدعفونیکنندهای که دارد به پاکسازی منافذ پوست کمک میکند و مانع از بروز جوشهای چرکی، آکنه و دانههای سرسیاه روی پوست میشود.
در منابع مختلفی به کاربردهای گلاب و خواص درمانی آن به صورت موضعی و خوراکی اشاره شده است. برخی از این نسخهها را با هم مرور میکنیم:
• یکی از نسخههای طبیعی برای از بین بردن جوشها استفاده از ترکیب گلاب با جوششیرین است. درمانگران به مراجعان خود توصیه میکردند این مرهم را شب روی جوشها بگذارند و صبح آن را بشویند.
• در برخی از منابع طب سنتی برای رفع خستگی و درد چشم، این ناحیه را با گلاب مرغوب و خالص شستوشو میدادند.
• برخی از درمانگران شیوههای طبیعی درمان مصرف گلاب داغ را برای درمان و رفع درد معده، درد شکم و نفخ بسیار مفید میدانند. به گفته این درمانگران نوشیدن گلاب داغ بعد از جراحیهای دستگاه گوارش که موجب کمکاری و فلج رودهها و نفخ آنها میشود، بسیار کارساز است.
• افرادی که دچار التهاب و تورم حنجره هستند با قرقره گردن گلاب میتوانند این التهابها را تا حد زیادی کاهش دهند.
• افرادی که به روماتیسم مبتلا هستند میتوانند با ماساژ ترکیبی از روغن زیتون و گلاب بر مفاصل و استخوانها به کاهش درد و افزایش میزان جریان خون کمک کنند.
یکی از مهم ترین کاربردهای گلاب، جهت مواظبت از پوست است. گلاب برای انواع پوست ها به خصوص پوست های خشک و حساس مناسب است. یکی از موارد استفاده ی گلاب جهت پاک کردن پوست می باشد و می توان به جای محصولات شیمیایی پاک کننده، از آن استفاده کرد.
استفاده ی دیگر آن جهت طراوت و تازگی پوست است؛ بدین گونه که پس از هر بار استحمام که منافذ پوست بازتر هستند، گلاب را به پوست صورت بمالید. در این حالت اسانس موجود درگلاب به سرعت جذب پوست می شود که با توجه به اثرات آن در افزایش جریان خون، باعث شادابی پوست می گردد. البته استفاده ی مداوم از این روش می تواند این اثرات مطلوب را ایجاد کند.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و هیدراته (آبدار) کردن برای پوست سر و مو مفید است.
گلاب حتی برای رفع جوش های بدن نیز موثر است. برای این کار مقداری گلاب را با جوش شیرین مخلوط کنید تا خمیر نرمی به دست آید. سپس این خمیر را مدت یک ساعت یا تمام شب ( موقع خواب ) روی جوش های خود قرار دهید .
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و هیدراته (آبدار) کردن برای پوست سر و مو مفید است. برای این کار، با استفاده از یک قطره چکان، گلاب را روی پوست سر خود بریزید.
به دلیل مصارف متفاوت گلاب (تهیه شیرینی، چای و …) نسبت به دیگر عرقیات، طریقه مصرف خاصی ندارد.
برای کسب اطلاعات در مورد گلاب روی لینک زیر کلیک کنید | ||
عرق گلاب،خواص،طبع،مضرات و طریقه مصرف گلاب |
||
تاثیر گلاب بر جوش صورت،فشار خون و پوست |
||
مضرات گلاب،طبع عرق گلاب |
||
خواص عرق گلاب،طریقه مصرف گلاب |
||
تاثیرات گلاب برای تقویت لثه، یبوست و کودکان |